mandag den 15. april 2013

Atom


                                  Hvordan kemi (det periodiske system) opfatter et atom.



I dps er atomer delt op alt efter hvor mange neutroner, protoner og elektroner den indeholder. Protoner er positiv. Det betyder at den er elementarladet hvilket er når det er elektrisk positivt ladet. En neutron er neutral. Dvs at den er elektrisk neutral, som betyder at den ikke har en elektrisk ladning.I dps er atomerne delt op efter antallet af protoner det kaldes atomnummer/ladningstallet kaldet Z.Det samlede antal partikler i kernen er massetallet A. Neutroner betegnes med N.Formel: A = Z + NDer skal være lige mange protoner og neutroner i en kerne for at atomet er stabilt. Er der ikke lige mange bliver atomet ustabilt, og det bliver radioaktivt.Rundt om atomet er der elektroner som er negativt ladet. Alt efter hvor mange protoner et atom har bliver det placeret i dps. Dvs at den der har fx 1 proton (hydrogen) er nr1 i pds.Der findes flere forkellige udgaver af et stof. Det varierer mellem proton og neutron antallet i atomkernen. De forskellige udgaver er det der kaldes isotoper.Der er også noget der hedder ioner. Hvis vi fjerner en elektron fra et atom. Aluminium har 13 P og 13E. Hvis vi så fjerner en elektron bliver den til en aluminiumion. Den bliver positiv og den kommer til at hedde Al+. Fjerner man 2 E bliver den til Al++. Hvis man derimod tilføjer en elektron bliver den positivt ladet og bliverderfor til aluminiumion og Al-.




Hvorledes fysik (kernekort) opfatter et atom. 

Et atom er den teoretiske mindste byggesten.  Den er opbygget af kernepartikler som er protoner, neutroner og elektonerne i skallerne. Det der afgør hvilket stof der er tale om, er mængden og fordelingen af elementarpartikler i atomet. Ordet atom stammer fra det græske ord atomos der betyder udelelig. Al stof i naturen er opbygget af atomer. Grundstoffer er stoffer der kun indholder én slags atom, og der findes ca. 92 forskellige stoffer i naturen. 
Hvis man sætter to atomer sammen, får man en molekyle hvilket består af kemi. En kemisk sammensætning af atomer kaldes som regl for en kemisk forbindelse, hvilket molekyler og salte er et godt ekspemel på. Når to eller flere atomer bringes tæt sammen, kan deres elektronskyer påvirke hinanden med deres elektriske kræfter, som så binder atomerne sammen og dannet et nyt stof. Dette er så hvad der bliver kaldt for den kemiske forbindelse



Nedenfor ses hvordan en model af en vandmolekyle.
Et vandmolekylebestår af et oxygenatom og to hydrogenatomer.

                       


Ingen kommentarer:

Send en kommentar