mandag den 29. april 2013

Viden om lys og farver og andre finurlige størrelser.

Lys & Farver
Lys er en elektromagnetisk stråling der opstår når en elektron bevæger sig frem og tilbage mellem elektronskallerne. Dette skaber partikler der kaldes for "fotoner" som i store mængder skaber synligt lys. Partiklerne transporterer energi i form af en elektromagnetisk stråling. Lys er også energi fra solen der sender de elektromagnetiske bølger ud i rummet. De bølger som rammer jorden kaldes for lys. Solen sender også bølger ud med forskellige bølgelængder, som mennesker ikke kan se med det blotte øje. I fysik tales der om frekvens F og bølgelængde (lambda) af lys. Synligt lys har en bølgelængde fra 400 til 700 nm. Afstanden på to bølgetoppe kaldes for bølgelængden.

Frekvensen er lysets bølgebevægelser pr. sekund som måles i hertz (hz). Jo højere frekvens, desto mere energi. Der er derfor en sammenhæng mellem lysets bølgelængde og lysets frekvens. Farver er "noget" der sker i hjernen, men vi siger normalt at det er en egenskab ved lyset. Det tager 8 min. for solens lys at nå til jorden.

Øjets syn på farver er tilknyttet tapcellerne og opfattelsen af lys er tilknyttet hejstavcellerne, hvilket er de to vigtige celler i øjnene. Øjets synsnerver sender informationer om lyset til hjernens occioitallapper, som derefter danner et billede. Lyset rammer først hornhinden, derefter fortsætter det gennem pupillen. Det bøjes af linsen og fremkastes gennem glaslegemet på nethinden.

Sidespring om hundes farvesyn
Stavceller og tapceller er de to vigtigste celler i nethinden. Vi bruger stavceller til at se bevægelser. De fungerer dog bedst ved lav belysning. Tapceller fungerer bedst ved dagslys og bruges til at registrere farver. Mennesket har 3 typer af tapceller. hunde har kun 2 typer af tapceller. Det svarer til et menneske der er farveblind og ikke kan se forskel på rød og grøn. Desuden opfatter hunde blåt og gult mest, hvorimod de opfatter grønt og rødt mindre godt. Grønt opfattes for hunden næsten som hvidt.


Partikelbølge er et fænomen som arbejdes med inden for fysik. At lys opfører sig som bølger er ikke helt let at forstå, da bølger skal have et medium at udbrede sig i, altså "vandbølger". Det er ikke vand som flytter sig, kun energien. Men det er dog ikke altid at lys opfører sig som bølger, som er kendt fra sidste halvdel af 1800 tallet. Lys er kvantificeret. Der udsendes i kvanter med en bestemt energimængde  => man kan derfor opfatte lys som partikler = fotoner.


Partikel-bølge - Bohr & Einstein:
  • Einstein: ”vi mangler viden – modellen er ikke korrekt / fuldkommen” - "Vorherre er raffineret, men ikke ondskabsfuld"  - Albert Einstein (1879-1955))




  • Bohr: Spørgsmålet ”Er lys bølger eller partikler” – er meningsløst, spørg ”opfører lys sig som bølger eller partikler – Ja”. Under nogen omstændigheder det ene, og under andre omstændigheder det andet.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar