mandag den 22. april 2013

Big Bang & Kosmologi


Big Bang

Universet opstod for ca. 13,7 mia. år siden ved en kæmpe eksplosion ved det vi kalder big bang. Big bang fortæller ikke hvordan universet blev til, men derimod hvad der skete efter. Pga. af en masse teorier er man kommet frem til at universet bliver ved med at udvide sig, og fordi det bliver ved med at udvide sig, vil det sige at det før har været presset tæt sammen. Det var ikke kun selve universet der opstod ved big bang, det var også der tiden startede. Kort efter big bang så universet anderledes ud end det gør i dag. Partikler fløj frit omkring, men med tiden smeltede partiklerne sammen til elementarpartikler (Protoner, neutroner og elektroner). Senere gik disse partikler sammen og dannede grundstoffer som brint og helium, som der i dag er mest af i universet. 
I starten var temperaturen over 10^27 Kelvin og er siden faldet, samtidig med at universet har udvidet sig.



Big bang teorien

Big bang teorien er teorien om hvordan big bang er opstået. Den er understøttet af fire solide søjler; udvidelsen, fysikken, urstoffet og baggrundsstrålingen. 
Udvidelsen beskriver den måde universet udvider sig på. Den siger at galakserne bevæger sig bort fra jorden dvs. at jo længere væk galakserne er, jo større er deres hastighed væk fra os. Nu skulle man tro at vi er i universets centrum, men dette er ikke tilfældet. Ligegyldigt hvor man er i universet, vil galakser flyve bort i alle retninger. 
Fysikken mener at big bang teorien må være rigtig, da den måde kræfter og elementarpartikler opfører sig passer til det der skal til for at kvarker, elektroner og andre partikler kan udvikle sig til de kendte grundstoffer; galakser og mennesker. 
Der er opstået et urstof der indeholder ca. 76 % hydrogen og ca. 24 % helium. Man mente at det var en underlig blanding og at urstoffet burde indeholde ren hydrogen. Det kan forklares ved at sige vi har et plasma med 100 partikler. 88 protoner og 12 neutroner. Der bliver derfor dannet heliumkerner. Vi ved at der skal 2 neutroner og 2 protoner til at danne en kerne. Vi har 12 neutroner og 88 protoner og der kan derfor dannes 6 heliumkerner. Så har vi 76 protoner / hydrogenkerner tilbage. Det svarer til 76 % hydrogen ud af de 100 partikler og 24 % helium.
Baggrundsstrålingen er den stråling der er overalt. Den opstod ved big bang. Universet var først småt, men har senere hen udvidet sig. Det betyder at galaksernes afstand til hinanden også er vokset. Da afstanden mellem galakserne er blevet større er bølgelængden af stråling i universet også blevet større. Tiden efter big bang til ca. 400.000 år efter big bang indfangede atomkerner elektroner og blev til atomer. Det er den stråling der er i universet i dag. Før disse elektroner blev opfanget af atomkerner var elektroner ligesom vanddråber i en tåge som gjorde at strålingen blev bremset af elektronerne og universet var hvidt og uigennemsigtigt i forhold til i dag hvor rummet er gennemsigtigt, altså lys og anden stråling kan bevæge sig næsten uden at blive bremset. Siden dengang er universets bølgelængde blevet 1100 gange længere, dvs. universet er blevet 1100 gange større.


http://www.rummet.dk/universet
Link til gif af universet.

http://www.rummet.dk/universet/big-bang/big-bang-1
Fakta om big bang.






Kosmologi

Kosmologi er et felt inden for astronomi, der beskæftiger sig med universets udvikling igennem tiden. Det kosmologiske princip indebærer at Jorden ikke er placeret et udvalgt sted i universet, men at det faktisk ser ens ud for hvilken en som helst observatør. Det vil så sige, at der ikke findes et præcis "centrum". Det kosmologiske princip er en antagelse om, at universet over meget store afstande er henholdsvis homogent og isotopt. Homogent betyder at alt stoffet er jævnt fordel, hvor isotopt betyder at Universet ser ens ud i alle retninger.Kosmologi er generelt læren om Universets materielle struktur og rum-tidslige opbygning. Den observationelle kosmologi blev grundlagt af Edwin Hubble i 1920'erne. Han observerede, at galakserne fjerner sig hurtigere fra Jorden, desto fjerner de er. Når galakserne fjerner sig fra hinanden, kan man regne ud at de tidligere må have været tættere på hinanden end de er i dag. Det er på den måde, man kan se udviklingen af Universet. Når man spekulerer over det, så jo længere man bevæger sig i tiden, desto varmere og tættere bliver det i Universet. I Universets 1. tid var der milliarder af grader, hvor alt stoffet befandt sig i små former af partikler, som bevægede sig rundt om hinanden. Den situation har nemlig derfor givet anledning til selve Big Bang. Men siden da, er Universet blevet kølet af og efterhånden som det udviklede sig opstod de første stjerner og galakser.


I 2009, tog Hubble rumteleskopet et Hubble "Ultra Deep Field" billede. Dengang var der tale om påtagelser over 4 dage i 3 infrarøde bølgelænger, som ikke er synligt for det menneskelige øje.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar