mandag den 8. april 2013

Hvad er fysik?

- Det er et naturvidenskabeligt fag. Nogen vil måske betegne fysik som lyd, lys, elektricitet, varme osv.
- Fysik kommer fra det græske Physics og betyder natur. 
- fysik er bredt sagt læren om natur.
- Fysik bygger på teorier, der er gældende indtil de er modbevidst.
- Fysik er grundlæggende for mange andre fag, da det indeholder en hel del teori.

Hvorfor er biologi det modsatte af fysik?

- I fysik beskæftiger vi os med uorganiske naturer, hvorimod i biologi arbejder vi med levende organismer.
- Bla. vil en fysiker være skeptisk mod at påtage sig et emne som f.eks. når et træ gror. Derimod vil han gerne påtage sig emnet når træet er færdiggroet.

Fysik bygger på en teori (formel) og et eksperiment.

Oldtid/middelalderens fysik (før 1670):
Aristoteles var en græsk filosof i oldtiden. Han mente at jorden bestod af elementerne jord, vand, luft og ild. Fysikkens observationer var allerede blevet behandlet i stort tal i oldtiden, men det var ikke i oldtiden man fik sit udspring af iagttagelser af naturfænomener. Arkimedes var en græsk matematiker, astronom, filosof, fysiker og ingeniør, som i dag er en af de mest mindeværdige fysikere. I middelalderen brugte man ens sanser til at udvikle teorier om fysik. 


Klassisk fysik (1600/1670):
Galileo Galilei var en italiensk fysiker, astronom og filosof. Han modbeviste Aristoteles’ lov om at tunge objekter falder hurtigere end lette. Han fandt ud af sammenhængen mellem faldtiden og faldlængden. Englænderen Isaac Newton fandt ved hjælp af Galileis faldlove og Keplers antagelser om planetbevægelsen frem til tyngdekraften. Mennesket dengang havde ikke nogen fri vilje, da alt var styret af teoretiske oprindelser.

Moderne fysik (1905):
Den moderne fysik blev grundlagt af at man fik mere viden og kunne bygge videre på de teorier der allerede fandtes. De gamle teorier blev udvidet bl.a gennem Albert Einstein. Han fandt frem til relativitetsteorien, som udgør hvorledes rum og tid indgår i formuleringen af fysikkens love. Der er den specielle relativitetsteori og den almene relativitetsteori. Niels Bohr var en dansk fysiker. Han bidrog til forståelsen og udviklingen af kvantemekanikke.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar